Novice

Talne obloge iz plute


Poleg tega, da je pluta absolutno čudovita talna obloga, imate prav gotovo praktične razloge, da raziskujete njene prednosti in slabosti.
Morda so vaša tla hladna in se zjutraj zdi, kot da ste iz tople postelje stopili v mrzlo vodo? Morda vam drsi kot na ledu, ali pa vam vaša preproga povzroča hude alergije, čeprav jo redno sesate? Se zdi znano?
Z veseljem vam predstavljamo prijetno in toplo rešitev vaših težav: talne obloge iz plute.

Kako je izdelana talna obloga iz plute?

Plutovinasta talna obloga je narejena iz – uganili ste – plute. Natančneje iz lubja, ki ga pridobivajo iz hrasta plutovca ali Quercus suber.
Lubje plutovca, staro pluto za reciklažo ali ostanke zmeljejo, vežejo s smolo in nato stisnejo v plošče in deske. Da, prav ste prebrali – tla iz plute so med drugim narejena iz ostankov odpadnih plutovinastih materialov. Tudi zaradi tega je pluta ena od okolju najprijaznejših vrst talnih oblog.

PRIDOBIVANJE PLUTE

Katere so različne vrste talnih oblog iz plute, ki jih lahko kupite?

1. Tradicionalna, naravna tla iz plute

Kot tradicionalno, naravno talno oblogo iz plute si lahko predstavljate pluto, ki nima posebnega osnovnega sloja HDF ali vezanega lesa. To je čista, 100% pluta!
Ker so ta tla narejena samo iz plute (seveda z dodatkom smol in premazov), se najpogosteje prodajajo v obliki plošč za lepljenje na podlago.
Sem sodi tudi pluta Wise, ki jo sestavlja 100% reciklirana pluta, poleg lepljenja na podlago pa talno oblogo Wise lahko polagate tudi plavajoče, na klik sistem.

Med številnimi vzorci lahko izbirate v prodajnih salonih Alpod, v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in Cerknici. 

2. Sestavljena talna obloga iz plute

Sestavljena tla iz plute proizvajalo z namenom izboljšanja tehničnih lastnosti  Običajno so zgrajena iz osnovnega sloja HDF ali vezane plošče (tako kot vse najboljše izdelane lesene talne obloge na trgu) z visokokakovostnim furnirjem iz plute na vrhu. Tovrstne plutovinaste talne obloge se običajno polagajo plavajoče, na klik sistem. V novejšem času so atraktivne talne obloge sestavljene iz treh materialov. Pluta nudi mehkobo in toplino, HDF služi kot jedro, praktični vinil pa poveča trpežnost in odpornost

V Alpodu najdete veliko izbiro sestavljenih talnih oblog
Wicanders.

Kaj je podloga iz plute?

Pluto uporabljajo tudi kot podlogo plavajočim talnim oblogam, kot sta laminat ali parket na klik sistem.
Se sprašujete kaj je podloga, za kaj jo potrebujemo? To je material, ki ga položimo med tlak in talno oblogo, da povečamo udobje, zvočno ter toplotno izolacijo, ali kompenziramo manjše nepravilnosti v tlaku. V naši ponudbi je podložna pluta na voljo v debelinah 2, 4, in 6 mm.

Ali s talno oblogo iz plute lahko prihranite ali izboljšate udobje vašega doma? 

  • Tla iz plute so izolacijska, zato lahko občutno znižajo vaše račune za ogrevanje in hlajenje.
  • Sestavljena tla iz plute so enostavna za namestitev. Položite jih lahko kar sami ter si prihranite stroške montaže. Vgradite jih lahko celo na nekatere obstoječe talne obloge, kot je na primer star parket, kar vam prihrani stroške priprave tal.
  • Talne obloge iz plute so zvočni izolator. Pluta ima zmožnost dušenja zvoka zaradi svoje posebne zgradbe. Sestavljena je iz drobnih zračnih mehurčkov, ki služijo kot izolator, zato je pri uporabi izjemno tiha. Koliko je teh majhnih zračnih žepkov? Približno 40 milijonov na kubični centimeter.


Kako pridobivanje plute vpliva na okolje?

Večina plute je biološko razgradljiva in okolju prijazna. Pluta je ena od najbolj trajnostnih talnih oblog, ki jih lahko kupite.
Po 20-letnem obdobju zorenja je mogoče plutovce lupiti vsakih devet ali deset let. Ker drevo plutovca doseže visoko starost do dve stoletji ali več, lahko hitro izračunate koliko plute nam podari, ne da bi bilo ogroženo. Zaradi tega je pluta trajnosten in popolnoma zelen gradbeni material.
Ko pridobivanje plute primerjamo s pridobivanjem lesa, vidimo da traja desetletja, da drevo doseže zrelost. Ko ga enkrat posekajo in obdelajo, je zgodba zaključena. Celo hitro rastoče vrste mehkega lesa, kot sta na primer borov ali smrekov les, se težko primerjajo s pluto, ko gre za trajnost!

V katerih prostorih se pluta dobro obnese?

Blaga narava plute se čudovito izrazi v spalnicah, dnevnih sobah, kuhinjah, pisarnah, otroških sobah igralnicah, telovadnicah, glasbenih in plesnih studiih, torej povsod, kjer želite izolirati hrup. Če se odločate med preprogo in parketom v spalnici, izberite pluto, saj združuje najboljše lastnosti obeh talnih oblog!


Kako pluta vpliva na zdravje?

Se spomnite majhnih zračnih mehurčkov, ki sestavljajo pluto? Ti ne skrbijo le za zvočno izolacijo, temveč ustvarijo posebno čvrsto in mehko strukturo, zaradi katere so tla iz plute čudovito udobna in blagodejna za sklepe.
Pluta nudi dodatno podporo stopalom ter dokazano lajša bolečine v hrbtu in sklepih. Pluta je nedvomno pametna izbira, če veliko časa stojite. Talne obloge iz plute uporabljajo kot dodaten varnostni ukrep pri opremi prostorov za starejše ali invalide, da zmanjšajo tveganje poškodb v primeru padca.

Pluta je higienična in ognjevarna.

Talne obloge iz plute vsebujejo suberin – naravno ognjevarno, protimikrobno in protialergeno snov.
Suberin je pravzaprav poimenovan po drevesu plute (Quercus suber). To je voskasta snov, ki je odgovorna za nekaj bistvenih prednosti plute.

Zakaj je suberin tako koristen? 

-V prvi vrsti, ker je naravni zaviralec ognja! Zaradi vsebnosti suberina, pluta ne bo gorela s plamenom, ampak bo le počasi tlela, zato se bo morebitni požar širil počasi.
-Bakterije, majhne žuželke kot so pršice, plesen in majhni glodalci, suverina ne prenesejo, zato je pluta protimikrobna in protialergena.
Če ima kdo v vaši družini alergije, astmo ali druge težave z dihali , ne pomišljajte, izberite pluto, saj vam bo pluta zagotovila udobje in vzdržljivost, ne da bi poslabšala vaše simptome. 


Talne obloge iz plute brez težav obnavljate, če so debele vsaj 4 mm. Tradicionalno pluto in sestavljeno pluto z debelim furnirjem je mogoče obnavljati podobno kot parket. Površino le pobrusite, po potrebi ponovno obarvate in nanesete nov sloj laka.