Narava je res čudovita, zato ni nič čudnega, da si jo želimo vnesti tudi v svoj dom. Še posebej priljubljen je les, iz katerega že več generacij izdeluje takšne ali drugačne talne obloge – parkete. Parket je namreč prava paša za oči, obenem pa da prostoru domačnost in toplino. A kaj storiti, ko parket ni več lep, saj so na njem vidne različne praske in udrtine, da o zbledelem laku sploh ne govorimo? Ni kaj, čas je za brušenje parketa in njegovo obnovo.

Brušenje parketa je osnovni postopek pri obnovi parketa, saj s tem poskrbite, da s tal odstranite sledi obrabe, poskrbite za enotno barvo tal, lahko pa parketu privoščite le nujno potrebno osvežitev. Pri tem se morate zavedati, da bo za popolno odstranjevanje starih premazov potrebnih več zaporednih brušenj. Odstraniti je potrebno tudi poškodovani nanos laka, saj bo le tako možna vezava z novo plastjo laka.

Ste se pri tem vprašali, katere parkete je sploh smiselno obnavljati? Odgovor na to vprašanje je naslednji: prav vse. Tako masivne kot večslojne. Res pa je, da masivni parketi dopuščajo več obnovitev kot večslojni parketi. Pri večslojnih parketih je namreč še kako pomembna debelina zgornjega sloja lesa – od tega je potem odvisno, kolikokrat lahko opravimo brušenje parketa.

Če je debelina sloja 4 milimetre, potem brušenja parketa lahko izvedemo maksimalno dvakrat. Zavedati se moramo tudi dejstva, da tako imenovanih gotovih parketov sploh ni mogoče brusiti ali obnavljati v primeru, da so položeni plavajoče.

Kljub vsemu se dobra novica skriva v tem, da je večina parketov obnovljiva, seveda moramo pri tem upoštevati nekatera dejstva, ki smo jih navedli v prejšnjem odstavku. Potrebno je omeniti, da se pri obnavljanju parketa lahko izgubi osnovna površinska obdelava, kot je krtačenje, žaganje, skobljanje.

 

Kdaj je brušenje parketa smiselno?

Brušenje parketa je smiselno takrat, ko je njegova površina prav zares poškodovana ali dotrajana, s številnimi praskami in udrtinami. Tako se ljudje za obnovo ponavadi odločijo takrat, ko otroci odrastejo. Za oljeni parket pa je priporočljivo, da se obnavlja na 2 leti oz je odvisno od obrabe in načina uporabe parketa.

Če sami niste prepričani, v kakšnem stanju je vaš parket, se obrnite na pomoč strokovnjaka, ki bo ocenil, ali je parket smiselno obnavljati ali celo povsem zamenjati.

 

Kako poteka obnova oziroma brušenje parketa?

Postopek je skoraj enak za različne vrste parketa. Pri tem moramo seveda upoštevati različne poškodbe, dotrajanost in tako naprej.

  • Za brušenje parketa morate iz prostora odstraniti vse pohištvo, preproge in zavese.
  • Strokovnjak najprej oceni, katere dele parketa je treba zamenjati z novim. To so posamezne deščice, ki so odstopile od podlage.
  • Nato parketar začne z brušenjem parketa. Najprej odbrusi vrhnjo zaščitno plast laka. Pri tej točki se odstranijo tudi vse morebitne površinske poškodbe, na primer zareze, udarnine, sledi visokih pet in tako naprej. Ponavadi je potrebno parket brusiti od dvakrat do štirikrat[JK1] . Pri tem je dobro vedeti, da se mozaični in kockast parket brusi diagonalno na vlakna, ladijski pod pa se brusi vzporedno s potekom desk. Mojster pri zadnjem brušenju pobrusi tudi vogale in robove prostora s posebnimi brusilniki za vogale in robove.
  • Naslednji korak je zapolniti vse fuge oz globinske poškodbe, ki so nastale zaradi uporabe in določenih vremenskih razmer. Le-te mojster pokita in zakrije, pri tem pa uporabi lesni prah.
  • Na koncu parket večkrat polakira, najprej s temeljnim, nato pa še s končnim lakom, lahko se ga olji. Lak se nanaša z enakomernimi gibi z valjčkom. Med posameznimi nanosi laka je potrebno počakati več ur, to je seveda odvisno od vrste laka. Najbrž ni potrebno posebno opozorilo, da medtem ne hodimo po obdelani površini.
     

Stopnje brušenja

Grobo brušenje parketa je namenjeno izravnavi največjih nepravilnosti na parketu. Pri tem mojstri uporabljajo brusni papir zrnatosti od 36 do 40. Brusijo približno pod kotom 30 stopinj od poteka lesnih vlaken, in sicer v vzporednih pasovih.

Vmesno brušenje parketa je namenjeno glajenju lesene talne obloge ter seveda fini izravnavi. Vmesno brušenje ponavadi poteka dvakrat, najprej z brusnim papirjem granulacije 60, nato pa še granulacije 80.

Fino brušenje parketa pa se opravi po tem, ko so mojstri zaključili z vmesnim brušenjem ter kitanjem parketa. Pri tem se uporablja brusni papir, ki ima zrnavost od 100 do 120.

 

Lakiranje obrušenega parketa

To je proces, ki potrebuje izkušenega mojstra. Človek, ki opravlja to delo, mora imeti dober občutek za pravilni nanosa laka, izbrati pa mora tudi pravo tehniko lakiranja ter premaz enakomerno nanesti po prostoru.

Temeljno lakiranje je nanos prvega sloja laka na površino. Pri tem se uporablja posebna vrsta laka, s katerim se ustvari dobra adhezijska vez med podlago in končnim lakom.

Končno lakiranje pa se izvede po opravljenem temeljnem lakiranju. Opravi se s posebej izbranim valjčkom.

 

Brušenje parketa je lahko tudi neustrezno

Do kakšnih napak lahko pride, če ne poskrbimo za pravilno brušenje parketa? Pride lahko do valovite površine pri brušenju z valjčnim strojem, do vdolbin in pojava zažganega lesa, do krožnih prask pri brušenju z rotacijskim strojem, pa tudi do neenakomerno zbrušenega in izravnanega parketa ob robovih in vogalih.

Zavedati se moramo, da je končni videz obnovljenih tal odvisen predvsem od kakovosti brušenja parketa. Sledi slabo pobrušenega parketa nikakor ne bomo mogli skriti z nanašanjem laka. Zato vam še enkrat svetujemo, da se za brušenje parketa obrnete na preverjene mojstre.

Če je stanje obstoječega parketa zares v slabi kondiciji, vsekakor predlagamo nakup novega parketa.

Parket kolekcije Dreams. Enostavno sanjski parket! >