Parket je talna obloga iz povsem naravnega materiala. Lesa. Če si lahko predstavljate, da imate košček narave v svojem domu, potem je to neprecenljivo. Izvor besede “parket” izhaja iz francoske besede “parchet”, kar pomeni majhen, zaprt prostor. V današnjih časih se to le težko predstvaljamo, saj dobivajo bivalni prostori drugačne dimenzije. Prostori so veliki, svetli in če k temu dodamo še eleganten parket, potem dobimo ne le prostor, kjer prebivamo, ampak tudi prostor z dušo.

Lesena talna obloga ali krajše parket nudi udobje, ki je neprimerljivo z ostalimi talnimi oblogami. Med večje prednosti parketa lahko prištejemo njegovo vzdržljivost in zanesljivost. Ker je parket narejen iz lesa, les pa je oden od osnovnih gradbenih surovin, tako lahko sklepamo, da je parket trajnosten izdelek. Kot povsod drugod je potrebno leseno talno oblogo negovati in primerno vdrževati, s tem lahko zagotovimo njeno trajnost.

 

Osnovno deljenje parketa glede na njegovo sestavo:

Masivni parket

Masivni parket je bil prvotno uporabljen kot konstrukcijski material, saj so na prečno podkonstrukcijo nameščali masivne deske, ki so bile kasneje obdelane in zaščitene. Ker se je s časom način gradnje spremenil, se montaža masivnih desk oz parketa polaga na estrih. Ker je posamezna deska opremljena s sistemom pero+utor je potrebno masivni parket po celotni površini lepiti na podlago. Ker ima masivni parket v celoti iz enega kosa lesa, omogoča večkratno obnavljanje (brušenje in lakiranje / oljenje).

 

Troslojni parket

Troslojni gotovi parket je iz ekološkega vidika naprednejši v primerjvi z masivnim, saj je struktura sestavljena iz tanjših plasti, ki se medseboj lepljene. Plasti so večinoma lepljene prečno ena na drugo, s tem ta lesena talna obloga pridobi na trdnosti tudi pri daljših dimenzijah. Troslojni parket je opremljen s t.i. klik sistemom spajanja in omogoča hitro montažo, leplenje tu ni potrebno.

 

Dvoslojni parket

Kdor išče leseno talno oblogo primerno za polaganje na talno ogrevanje, potem je pravi odgovor dvoslojni parket. Dvoslojni gotovi parket je najbolj primeren prav zaradi svoje sestave. Že ime “dvoslojni” izda število slojev. Spodnji sloj ali osnova je lahko iz vezane plošče, HDF plošče ali elementi masivnega lesa (smreka, breza, topol, hevea). Debelina vrhnega sloja se giblje med 3,5 in 6 mm, tu se uporablja prvovrstna kvaliteta lesa.

 

Parket je sinonim za trajnost, zanesljivost in lepoto

 

Površinska obdelava parketa

Dolga leta je bilo brušenje parketa edina obdelava površine. Z različnimi tehnikami obdelav v današnjem času pa parketu pričaramo posebne teksture, ki so vidne ob stiku s svetlobo. To daje parketu še posebno eleganco. Poleg vizualnega učunka je tak parket prijeten tudi na dotik. Na spodnjih slikah je lep prikaz kako različna obdelava parketa vpliva na površinsko strukturo in parketu doda še eno dimenzijo.

Oblikujete svoj parket >

 

Oglejte si preko 300 vrst parketa >

Dream kolekcija parketov

 

Če potrebujete več informacij ali idej o različnih vrstah lesa, možnostih polaganja ali barvah, se lahko vedno obrnete na naše strokovnjake. Lahko ste prepričani, da boste pri vseh naših parketih izbrali kakovost, lepoto in zanesljivost!

Vabljeni v naše salone >