Parket ribja kost

Oblikovanje prostora začnemo z načrtovanjem tal. Čudovite, zanimive učinke dobimo tako, da namesto ravnih lesenih desk, v talno oblogo vključimo geometrijske vzorce. Najpogostejši in dobro poznan slog parketa je vzorec ribje kosti. Parket ribja kost se zato pogosto uporablja, da v prostor vnese prefinjen občutek in eleganco.

Vzorec ribje kosti je tradicionalno najbolj priljubljena oblika parketa. Prostor, ki vključuje ta vzorec, izraža občutek zgodovine in tradicije, z mešanjem barv, dimenzij in materialov pa ustvari sodoben, moderen design.

Prikazovanje 1–18 od 38 rezultatov

Od kod ime ribja kost?

Vzorec ribja kost je dobil ime po okostju ribe sleda. Sestavljen je iz pravokotnikov (herringbone) ali paralelogramov (chevron), ki so razporejeni v ponavljajočem se, simetričnem vzorcu, v obliki črke V in tvorijo značilen cik-cak učinek.
Najzgodnejše primere vzorca ribje kosti so našli v zapletenem nakitu starodavne egiptovske elite in tkaninah, ki izvirajo iz antične Italije. V rimskem imperiju so vzorec ribje kosti uporabljali pri tlakovanju cest, da bi ustvarili izjemno trpežne in stabilne prometnice.

Kakšna je razlika med Herringbone in Chevron parketom?

Na prvi pogled se zdi, da gre za enak slog tal. Če pa pogledate natančneje, boste našli različno oblikovane deske in posledično drugačen vzorec. Tako chevron kot herringbone postajata vedno bolj priljubljena saj dajeta opazen, luksuzni videz.
Chevron parket ali francoska ribja kost so lesena tla, v posebnem videzu vzorca chevron ali črke ‘V’. Zasnovan je bil posebej za ustvarjanje tega učinka. Posamezne deske so precej krajše in ožje od običajnih desk. Konci so odrezani pod kotom 30, 45 ali 60 stopinj, tako da sestavljeni tvorijo konico.
Herringbone ali ribja kost je tradicionalni vzorec polaganja parketa. Deske so manjše od običajnih desk, koti merijo 90 stopinj ter z izmeničnim polaganjem v obliki črke V ustvarijo značilen cik-cak vzorec “ribja kost”.
Razlike med chevron in herringbone slogom parketa so torej naslednje:
-konci desk chevrona so odrezani pod kotom 30, 45 ali 60 stopinj,
-koti desk herringbone parketa merijo 90 stopinj,
-chevron deske ustvarjajo vzorec v obliki črke V, stikajo se v skupni točki ter tvorijo konico,
-deske herringbone parketa tvorijo značilen cik-cak vzorec pod kotom 90 stopinj.

 

PARKET CHEVRON

PARKET HERRINGBONE

 

Tako chevron kot herringbone uporabljamo v različnih vrstah lesa, v različnih dimenzijah, obdelavah, gradacijah, z različnimi površinami.
Nudita brezčasen luksuzni videz in sta vedno bolj priljubljena.

Je vzorec ribje kosti sodoben?

Moderen design, na čist in sodoben način, ponovno vključuje brezčasen in tradicionalen vzorec ribje kosti. Z uporabo sodobnih rešitev, barv in materialov mu je vdihnil novo življenje.
Parket ribja kost je postal trend v notranjem oblikovanju. Prestižni vzorec ribja kost in čudovit naravni material les, ustvarita občutek tradicije, vrhunski videz in eleganco. Mešanje starega z novim in sodobnega s tradicionalnim, ustvari prostor z značajem. Lepota se izraža v preprosti uporabnosti oblike, zato se vračamo h klasiki. Ribja kost zagotavlja tisti subtilen naravni občutek, po katerem hrepenijo naši kupci, zanimiv je, ne da bi bil vpadljiv.

Je parket ribja kost muha enodnevnica?

Ribja kost, je najbolj priljubljen in trajen vzorec polaganja parketa, zaradi česar je ta slog prepoznaven skozi vsa obdobja zgodovine. Od leta 2018 priljubljenost parketa herringbone in chevron izrazito narašča. Tla v vzorcu ribje kosti so odličen način, da se v modernem ambientu počutite bolj domače, udobno in pristno, saj v prostor vnesejo osebni pridih.

Ali vzorec ribje kosti poveča prostor?

Zasnova tal lahko znatno vpliva na velikost vaše sobe. Nekateri notranji oblikovalci uporabljajo vzorec ribje kosti, da ustvarijo vizualno večji prostor.
Ali ribja kost naredi prostor manjši?
Čeprav se zdi, da takšen pester vzorec ni primeren za majhen prostor, je ribja kost ravno tisto, kar le ta potrebuje. Ker človeško oko privlači široki del znaka “V” v ribji kosti, vzorec optično poveča prostor.

Na kakšen način položite tla iz ribje kosti?

Najpogostejša smer polaganja parketa ribja kost je vzporedno z najdaljšo steno sobe ali proti oknu.
Vgradnja parketa v vzorcu ribja kost, lahko predstavlja izziv. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali.

Je parket ribja kost drag?

V preteklosti je parket ribja kost veljal za drago, prefinjeno in trajno talno oblogo. Še vedno ga lahko občudujemo v starih dvorcih, luksuznih stanovanjih in drugih dragocenih zgodovinskih objektih.
Današnja, sodobna različica parketa ribja kost je veliko bolj dostopna, saj se cene ne razlikujejo od cen drugih parketov.

Kakšne vrste lesa so primerne za parket ribja kost?

Za moderen in trpežen parket ribja kost je zelo primeren hrast Za pester izgled poskrbi pisana paleta barvnih odtenkov, ki so na razpolago v različnih gradacijah in površinskih obdelavah. Kombinacije barv in tehničnih značilnosti, nudijo neskončno izbiro dekorjev.
Čudovita izbira je orehov les, ki se s svojo naravno eleganco, odlično dopolnjuje s prestižno obliko ribje kosti.

Je parket ribja kost primeren za talno gretje?

Parket ribja kost je primeren za vgradnjo na toplovodno talno gretje takrat, ko je sestavljen kot dvoslojni parket (debelina 10-11mm) ali troslojni parket (debelina 14-15mm).
Na razpolago je v različnih dimenzijah desk, različnih gradacijah in površinskih obdelavah. Lahko je lakiran ali oljen.
Masivni parket ribja kost ni primeren za talno gretje.

Je parket ribja kost primeren za kuhinje?

Brezčasna, lesena tla so priljubljena izbira tudi v sodobnih kuhinjah. Pogosto se uporabljajo za pritličja odprtega tipa, ki vključujejo tudi kuhinjske niše.
Ob pravilnem vzdrževanju je parket ribja kost popolnoma primeren za kuhinjo. Ker je higieničen ter enostaven za nego, zagotavlja prijeten, naraven in topel občutek bivanja.
Nekaj nasvetov in priporočil:
-zaradi stabilnosti priporočamo vgradnjo dvoslojnega ali troslojnega parketa, saj masivni parket, ob spremembah vlage in temperature, rad razpoka ali spremeni obliko,
-parket redno čistite in vzdržujte v skladu s površinsko obdelavo in navodili,
-uporabljajte priporočena čistila in vzdrževalna sredstva,
-kuhinjo redno zračite,
-vzdržujte optimalno zračno vlago in temperaturo,
-redno pregledujte kuhinjske naprave, da preprečite neprijetna presenečenja,
-ob izlivih vode, tla čim prej očistite in posušite, da zmanjšate škodo in preprečite madeže na parketu.

Kakšen parket ribja kost je na izbiro?

Glede na obliko, pri nas lahko izbirate med parketom Herringbone, ki je klasična ribja kost in Chevron parketom, ki ga imenujemo tudi Francoska ribja kost.
Glede na dimenzijo desk je parket ribja kost na razpolago v klasičnih dolžinah 300 mm pa vse do 900 mm ter širinah od 70 mm do 130 mm. Dvoslojni parket najdete v debelini 10-11mm, troslojni pa 14-15mm.
Glede na gradacijo lahko izbirate med zanimivimi, atraktivnimi in kratkočasnimi rustikalnimi variantami ali izbranimi, elegantnimi kolekcijami brez večjih grč in barvnih razlik.
Glede na površinsko obdelavo so na razpolago brušeni ali krtačeni parketi ribja kost.
Glede na zaščitni sloj pa se lahko odločite za lakirano ali oljeno varianto.

Katere kolekcije parketa ribja kost so na voljo?

Priporočamo ogled kolekcij Floor experts/Herritage/Alpine ter Artisan chevron in herringbone, ki so sestavljene iz troslojnih gotovih parketov ribja kost.
Heritage kolekcija vsebuje tudi dvoslojne parkete v chevron vzorcu ali klasični ribji kosti.
Za vas, ki imate vizijo, ki želite nekaj svojega, drugačnega smo pripravili kolekcijo Four seasons. To je kolekcija po meri, kar pomeni, da surovi parket ribja kost, po vaših željah, naoljimo v izbran odtenek. Barvno lestvico najdete tukaj: Four seasons.